SUIKERSOORTEN

SUIKERSOORTEN

Er bestaan een heleboel verschillende soorten suiker wereldwijd. Zoveel dat je van sommigen niet eens zou weten dat het suikers zijn. De reclames van kauwgom en frisdranken zonder suikers vliegen je om de oren maar als je de kleine lettertjes goed leest dan zie je dat geraffineerde suiker is vervangen door een ander soort suiker of zoetstof. En dat wil niet zeggen dat het daarom ook beter is, ze kunnen zelfs slechter zijn. Voor het gemak heb ik hieronder op alfabetische volgorde een lijst gemaakt van verschillende suikersoorten. Zonder de pretentie te hebben dit als een volledige lijst voor te stellen probeer ik het zo beknopt en helder mogelijk te verwoorden. Mocht je nog een suikersoort op de lijst missen of een aanvulling of correctie hebben laat het me dan weten. 

Acesulfaam K - (E950) 
Acesulfaam-K is een synthetische zoetstof met een 200 maal sterkere zoetkracht dan normale suiker. Het wordt in de markt verkocht met onder andere de namen Sunett en Sweet One. Bij zeer hoge concentraties heeft het een bittere smaak. In de praktijk, dat is bij normaal gebruik, heeft het geen bijsmaak. De stof is in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspartaam, stabiel bij hogere temperaturen. Eveneens is het bestand tegen zuren en basen.
Acesulfaam-K wordt niet opgenomen door het lichaam, het levert dus 0 kJ/gram energie. Het is niet mogelijk acesulfaam-K (E950) door middel van gisting om te zetten in alcohol of koolzuur. Het kan dus niet gebruikt worden voor het produceren van alcoholische dranken en bakken van brood of cake. Bij normaal gebruik zijn er geen bijwerkingen bekend. Deze stof wordt in de voedingsindustrie vaak in combinatie met aspartaam gebruikt. Op die manier wordt een product verkregen dat kookbestendig is. De ADI (Aanvaardbare Dagelijks Inname) waarde voor deze zoetstof bedraagt 9 mg/kg/dag. Het gebruik ervan wordt steeds meer omstreden in verband met eventuele gezondheidsrisico's. Er wordt gedacht dat het kanker kan veroorzaken.

Agavesiroop
Een wolf in schaapskleren!
Agavesiroop is een siroop die gemaakt wordt van de agaveplant. Hij is 25 keer zoeter dan gewone tafelsuiker. Agavesiroop is verkrijgbaar bij natuurwinkels en wordt ook gebruikt in biologische koekjes, gebak en saladdressings. En hier is het gevaar, je zou denken dat je bij de natuurwinkels 'goede' producten koopt. Maar bij Agavesiroop is niets minder waar. Het is een zeer geraffineerd product, met een hoge dosis fructose. Voor meer informatie kun je de volgende bronnen raadplegen. Hierin staat uitgebreid beschreven waarom je agave siroop beter kunt later staan. Bron: http://www.insidershealth.com/article_print/beware_this_healthy_sweetener_a_sweet_in_wolf_s_clothing/4179
http://www.praktijk-advance.nl/blog/voeding/agavesiroop-een-wolf-in-schaapskleren
http://www.healthyfellow.com/185/agave-danger/

Ahornsiroop/Maple syryp
Ahornsiroop of esdoornsiroop wordt gemaakt van het sap van de esdoorn. Voor vier liter ahornsiroop is honderdzestig liter sap van de ahornboom nodig. Het bevat een klein aantal mineralen uit het sap. Ahornsiroop is verkrijgbaar als siroop en wordt ook gebruikt voor het zoeten van (biologische) koekjes en gebak.

Aspartaam
Aspartaam is de meest bekende en vaak gebruikte intensieve zoetstof. Maar ook een zéér omstreden zoetstof. De Europese voedselautoriteit EFSA gaat het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam vervroegen. De resultaten komen nu in 2012 en niet in 2020, zoals eerder gepland was.
De aanleiding voor het vervroegen van het onderzoek is de toegenomen media-aandacht voor de veiligheid van zoetstoffen. Verschillende wetenschappelijke studies trekken de veiligheid van aspartaam in twijfel. Zo wijst een onderzoek op een mogelijk verband tussen aspartaam en vroeggeboorten, een ander suggereert dat gebruik van de suikervervanger een hoger risico op kanker met zich meebrengt. De ESFA schoof beide onderzoeken enkele maanden geleden nog van tafel, maar is nu door de Europese Commissie gevraagd het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam versneld uit te voeren.

Bron: Gezondheidsnet / mei 2011

Basterdsuiker
Het wordt verkregen door aan fijngekookte of fijngemalen kristalsuiker een invertsuikeroplossing toe te voegen. Om basterdsuiker bruin te kleuren wordt een karameloplossing (verhitte suiker) toegevoegd. Zo ontstaan er drie soorten: witte, gele en bruine basterdsuiker. Hoe donkerder de basterdsuiker, hoe hoger het gehalte aan invertsuiker, vocht en karamel. Bruine suiker is dus niet gezonder dan witte suiker! Basterdsuiker wordt zo gebruikt of in koekjes en zelfs diepvriesgehaktballen.

Carob/E410
Carob of E410 is het meel van de gemalen, gekiemde peulen van de johannesbroodboom. Het wordt in de voedingsindustrie gebruikt als verdikkingsmiddel en zoetmiddel, maar is vooral bekend als vervangmiddel voor cacaco omdat het zoeter en minder vet is. Carob vind je vooral in vegetarische en biologische bereidingen, roomijs en sorbet, graanrepen, waterijsjes, instant pudding, vleesconserven en sausjes. 

Diksap
Diksap betekent letterlijk ingedikt vruchtensap. Diksap is dus niets meer en niets minder dan geconcentreerd vruchtensap. Er wordt alleen iets uitgehaald: water. Zo blijft een ingedikt sap van het fruit over, diksap. Voor het maken van 1 kilo diksap is maar liefst 8 kilo vers fruit nodig. Het 'pluspunt' van diksap is dat er meestal geen toevoegingen aan zijn gebracht. Concentraten (diksap) van appelsap of andere fruitsappen lijken gezondere zoetmakers, maar zijn ook sterk geraffineerd en leeg op voedingsvlak. Diksappen vind je voornamelijk in natuurvoedingswinkels en in kleine getalen ook in supermarkten. Ze worden vaak gebruikt als limonade.

Dextrose
Dextrose of glucose is een component van tafelsuiker. Als ze verbonden zijn met elkaar vormen honderden dextrosemoleculen een zetmeelmolecule (of een complex koolhydraat) dat je terugvindt in groenten, bonen en granen. Je vindt ze ook terug als zoetmiddel in heel veel bereidingen, zoals sojaboter om te bakken, roomijs, bouillon.

Disachariden
Disachariden zijn suikers die uit twee met elkaar verbonden monosachariden bestaan:
maltose, sucrose en lactose.

Druivensuiker
Druivensuiker is een monosacharide en wordt ook wel dextrose genoemd.

Fructose
Fructose of fruitsuiker is een component van tafelsuiker. Omdat het een andere chemische structuur heeft, doet fructose het bloedsuikerpeil niet zo sterk stijgen als glucose en sucrose. In zijn meest pure vorm tref je het aan in fruit. Bananen en druiven hebben bijvoorbeeld een hoog fructose gehalte. Je vindt het als ingrediënt terug in bouillon, jam, roomijs, koekjes, yoghurt met vruchten, sorbet, drinkyoghurt, instant soep, snoepjes, sportdrank en kant en klare sauzen.

Galactose/aldohexose
Galactose of aldohexose is een rechtsdraaiende monosacharide die kan gevormd worden door hydrolyse van melksuiker met verdunde zuren. De eigenschappen lijken sterk op die van glucose. Honing wordt teruggevonden in ontbijtgranen, koeken, graanrepen, groenteconserven, mosterd, speculaas, roomijs, wafels,
charcuterie, frisdranken en natuurlijk snoep en pastilles.

Geleisuiker
Geleisuiker is kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Hij wordt gebruikt voor jam, marmelade en gelei.

Honing
Honing is op voedingsvlak gelijk aan tafelsuiker. Het is een zoetmiddel dat het bloedsuikerpeil méér verhoogt dan sucrose.

Invertsuiker
Invertsuiker is een mengsel van gelijke hoeveelheden glucose en fructose. Deze suiker wordt voornamelijk gebruikt in de bereiding van koeken en snoepjes die daardoor langer zacht blijven. Je vindt hem in yoghurt met vruchten en natuur, koekjes, sorbet, snoep, frisdranken, ontbijtgranen, peperkoek, graanrepen, roomijs, wafels, jam waterijs, dressings, kant en klare sauzen, ketchup en kwarkbereidingen.

Kandij
Kandij is er in verschillende vormen en maten; van witte, gele en bruine kruimelkandij tot flinke ‘edelstenen’. Ook is er kandij die als grote kristallen zijn ‘gegroeid’ aan stokjes.Kandijsuiker zijn ‘klontjes’ van gekristaliseerde suiker die ontstaan wanneer men in een onverzadigde, warme suikeroplossing kristallen laat groeien. Om donkere kandij te krijgen, wordt er een karameloplossing aan toegevoegd. Kandijsuiker kan je gebruiken om koffie en thee te zoeten. De soms ruwe vorm geeft soms de indruk dat het gezonder is dan gewone suiker. Je vindt hem in koekjes en speculaas.

Karamel
Karamel is suiker die wordt verhit en daardoor een aangename smaak krijgt. Hij wordt gebruikt als smaakversterker in snoep en frisdranken zoals cola, maar ook in instant soepen en sauzen, ontbijtgranen, bouillon, chips, roomijs en vinaigrettes.

Kristalsuiker
De bekendste is kristalsuiker, die thuis wordt gebruikt om (warme) dranken en gerechten zoet(er) te maken. Voedingsmiddelenfabrikanten gebruiken kristalsuiker bijvoorbeeld bij de productie van chocolade, zuiveltoetjes, koek, snoep, frisdranken en ijs. Van kristalsuiker bestaat ook een fijnere variant, fijne kristalsuiker, ook wel fijne tafelsuiker genaamd.

Lactose
Lactose , ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die in melk en melkproducten voorkomt. Het is het enige dierlijke suiker. Om een voorbeeld te geven, koemelk bevat zo'n 4 à 5 procent lactose. Het is minder zoet dan sucrose (suiker). Het is ook een van de belangrijkste factoren verantwoordelijk voor lactose-intolerantie. Lactose wordt gebruikt in instant soepen en sauzen, bouillon, koekjes, oplosdrankjes, snoep, brood, worst, ontbijtgranen, graanrepen, crackers, roomijs, chips, yoghurt met vruchten en natuur, pizza’s, instant pudding, vleesbereidingen, charcuterie, deegwaren, sportdrank en kruiden en specerijen.
Lactose kan verwerkt worden tot E966, lactosepoeder en tagatose.

Maïstroop
Maïsstroop is op voedingsvlak equivalent aan witte suiker. Maïszetmeel wordt afgebroken door zuren, waardoor een zuivere, zoete vloeistof ontstaat. Deze stroop wordt onder andere gebruikt om biogebak en biologische (broodbeleg)slaatjes te zoeten.

Maltodextrine
Maltodextrine is een hoogwaardig koolhydraat dat bestaat uit complexe glucosepolymeren.
Het smaakt matig zoet. Het bevat minder glucosedeeltjes dan zetmeel per polymeer, waardoor het sneller door het lichaam opgenomen kan worden. Maltrodextrine kan gemaakt worden uit elk zetmeel, bijvoorbeeld aardappelen, maïs of graan.
Maltodextrine uit graan kan soms gluten bevatten, wat minder goed is voor mensen die lijden aan coeliakie. Maltodextrine wordt onder andere verwerkt in chocolade- en fruitmelk, groentespreads, instant soep, instant sauzen, bouillon, instant maaltijden, crackers, graanrepen, vegetarische bereidingen, ontbijtgranen, chips, koekjes, frisdrank, snoep en suikerwaren, yoghurt natuur, pasta, margarine, vinaigrette, pizza's, kruiden en
specerijen en vleesbereidingen.

Maltose/Moutsuiker
Maltose of moutsuiker is een dikke siroop gemaakt van geroosterde gerst. Het is minder zoet dan andere suikers en is op het vlak van gezondheid de minst slechte keuze. Moutsuiker wordt vaak in brood verwerkt. Je boterham ziet dan wel bruin, maar hij geeft je ook telkens een snelle suikerkick, wat natuurlijk niet de bedoeling is! Maltose zit in snoep en sportdrank.

Melassestroop
Melassestroop is een dikke, donkere stroop die wordt verkregen door het koken van suikerbieten en suikerriet. Melasse zit onder andere in snoep, graanrepen, brood, kant en klare sauzen, vleesbereidingen en ontbijtgranen.

Monosachariden
Monosachariden zijn de eenvoudigste koolhydraten: glucose, fructose en galactose

Muscovado/Barbadossuiker
Muscovado of Barbados suiker is een ongeraffineerde, dikke, kleverige bruine suiker die wordt gemaakt van suikerrietsap. Er wordt geen melasse toegevoegd, de bruine kleur komt van het sap. Hij wordt gebruikt in fruitsap, snoep en jam.

Oligosachariden
Oligosachariden zijn suikers opgebouwd uit een klein aantal monosachariden (3 tot 9): maltodextrines

Panocha/Panela/Piloncillo
Panocha of Panela of Piloncillo is de Mexicaanse benaming benaming voor ongeraffineerde en vaste rietsuiker.

Parelsuiker
Parelsuiker is gemaakt van geraffineerde suiker die onder hoge druk wordt samengeperst. Het is de suiker die je ziet op peperkoek en sommige suikerwafels.

Poedersuiker
Als kristalsuiker tot poeder wordt gemalen, spreken we van poedersuiker.
Poedersuiker is niet zoeter dan gewone suiker. De smaak wordt als zoeter ervaren, omdat de totale oppervlakte van de ‘suikerstofdeeltjes’ groter is dan die van kristalsuiker. Door de fijne structuur lost poedersuiker op de tong ook nog eens snel op, waardoor de smaakpapillen als het ware worden bestookt met zoetigheid.

Polysachariden
Polysachariden zijn suikers die bestaan uit een groot aantal monosachariden. Ze zijn niet oplosbaar in water en hebben geen zoete smaak: zetmeel: amylose, amylopectine en cellulose

Rauwe of Turbinadosuiker
Rauwe of Turbinado suiker (ik denk: oersuiker) is op voedingsvlak gelijk aan tafelsuiker; Hij is minder geraffineerd maar verder van niet meer waarde.

Rietsuiker
Rietsuiker wordt gemaakt van verdampt rietsap en bevat dus alle voedingsstoffen uit het oorspronkelijke sap. Deze suiker is 99,9% glucose. Rietsuiker vind je in koekjes en chocoladerepen, maar ook in broodjes, ketchup, roomijs, fruitconserven, fruitsap, groenteconserven, mayonaise, frisdrank en jam.

Rijstsuiker of Rijststroop
Rijstsuiker of beter rijststroop wordt verkregen door de omzetting van het zetmeel van het graan, meer bepaald door de werking van de amylase, die op een natuurlijke wijze verkregen is door het kiemen van de gerst. Hij wordt gebruikt voor – meestal biologische – groentespreads, koekjes en kant en klare sauzen.

Sacharose/Sucrose/Tafelsuiker
Sacharose of sucrose of tafelsuiker is een disacharide dat bestaat uit een glucoseeenheid en een fructose-eenheid. Het wordt gewonnen uit suikerbieten, suikerriet of suikerpalm door een raffinageproces. Je kent hem als de witte tafelsuiker en hij zit in roomijs, chocolademelk, drinkyoghurt, frisdrank, sportdrank en ontbijtgranen.

Sorbitol/E420
Sorbitol of E420 is een alcoholsuiker. Hoewel minder geraffineerd zorgt het voor winderigheid bij veel mensen. Populair onder diabetici omdat het geen afscheiding van insuline veroorzaakt. Je vindt hem in koekjes, wafels, gebak en kauwgom.

Stevia
Stevia is ongeveer 30 maal zoeter dan suiker. Het is een tropische plant die wereldwijd gebruikt wordt als zoetmiddel behalve in Europa. In Japan worden bijvoorbeeld frisdranken ermee gezoet. 
Stevia maakt in Europa momenteel een enorme ontwikkeling door. Op 14 april 2010 heeft de EFSA, de European Food Safety Authority aan stevioside met een percentage hoger dan 95 % een ADI toegekend. ADI staat voor acceptable daily intake. In haar rapport heeft EFSA geconcludeerd dat stevioside veilig is voor consumptie, mits men zich houdt aan deze ADI. Dit onderzoeksrapport zal worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Stevia is dus nog steeds niet goedgekeurd in Europa, maar de ontwikkelingen zijn zeer positief te noemen. Je kunt het kopen bij de betere natuurwinkels.

Sucralose
Sucralose is eveneens een kunstmatig zoetmiddel. Sucrose wordt chemisch zodanig behandeld dat een stof verkregen wordt die niet door het lichaam opgenomen kan worden. Dit, tot nu toe ook als veilig beschouwd, kunstmatig zoetmiddel bevat geen calorieen en heeft geen invloed op de bloedsuikerwaarden.

Suikerklontjes
Door kristalsuiker vochtig te maken, in blokjes te persen en daarna te drogen, ontstaan suikerklontjes.

Tafelsuiker
Tafelsuiker heeft een fijnere korrel dan kristalsuiker. Hij ontstaat na het zeven van kristalsuiker.

Tagatose
Tagatose is een suiker die als alternatief voor sucrose gebruikt kan worden. De chemische structuur van tagatose is vergelijkbaar met fructose. Tagatose kan verkregen worden uitgaande van lactose of melksuiker.
Deze stof werd vrij recent ondekt en er is momenteel weinig bekend van de effecten op lange termijn. De zoetkracht zou ongeveer 92% zijn in vergelijking met sucrose en de calorische aanbreng is goed voor ongeveer 1,5 Kcal per gram. Een gedeelte van deze stof wordt niet opgenomen in de dunnedarm en kan mogelijk door de bacteriën in de dikkedarm gebruikt worden als voedingsbron. Bij een evenwichtige voeding is dit evenwel niet noodzakelijk. Hoewel studies omtrent tolerantie geen eenduidigheid geven, heeft tagatose waarschijnlijk een laxerend effect. Ook andere maagdarmproblemen zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel zouden mogelijk zijn. De invloed op de bloedsuikerwaarde zou beperkt zijn. Er is momenteel geen maximumgrens omtrent gebruik gekend. De uiteindelijke Tagatose-kristallen bevatten geen enkel spoor meer van lactose en glucose.

Treacle
Treacle is een dikke suikerstroop uit riet. Het heeft een zoete, licht bittere smaak. Suikerstroop is een overblijfsel van de suikerfabricage dat ontstaat na het centrifugeren van de suikerkristallen. Suikerstroop wordt vaak gegeten bij pannenkoeken of als broodbeleg. In de industrie gebruikt men het bij de bereiding van koeken en stroopwafels.

Bronnen:
Wikipedia
Sterken dan suiker, Sonja van Kimpen