WAT IS SUIKER?





WAT IS SUIKER?

De term suiker dekt een heleboel ladingen. Suiker, Koolhydraat of Sacharide zijn synoniemen. We kunnen ruwweg twee groepen suikers onderscheiden: polysachariden en mono- en disachariden.
De eerste groep zijn de polysachariden die je vindt in graanproducten, aardappelen, peulvruchten en groenten. Ze vormen een belangrijke brandstof om te bewegen en om na te denken.
De tweede groep zijn suikers die uit één of twee deeltjes suiker bestaan. Deze vind je in zuivere honing, fruit, melk en ruwe rietsuiker. Ze voorzien je heel snel van energie maar ze zijn ook snel uitgewerkt. Ze zijn redders in nood omdat ze onmiddellijk energie geven.

Naast de suikers heb je een enorme hoeveelheid aan synthetische of vervangsuikers, zoals xylitol en aspartaam. Ik heb voor het gemak de meest gangbare suikers in een lijst opgesteld. Een lijst met uitleg over de verschillende suikersoorten.

Door het lezen van de ingrediënten van een product kun je bepalen of er wel of geen suiker inzit. Bij de bakker, slager en groenteboer kun je vragen of er in bepaalde producten suikers zitten en welke dat dan zijn. Het nadeel van de bakker, slager en groenteboer is namelijk dat er vaak geen ingrediënten op de verpakking vermeldt staan.

Suiker wordt niet alleen gebruikt in voedsel vanwege de zoetheid, maar ook als bewaarmiddel (bv. in jam), smaakversterker (van bv. gekookte groenten) en om structuur te geven aan voedsel.

Waar zit suiker in?
Koolhydraten (zetmeel en suikers) zijn vooral van belang als energiebron. Ze leveren de energie die nodig is voor alle lichaamsprocessen en dienen als brandstof voor de hersenen. In een uitgebalanceerde voeding leveren koolhydraten minstens veertig procent van de hoeveelheid energie die een mens dagelijks nodig heeft.
Koolhydraten in de vorm van zetmeel komen voor in brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten (bruine en witte bonen). Vruchten en vruchtensap bevatten koolhydraten als vruchtensuiker en druivensuiker. In melk en yoghurt zit melksuiker. In snoep, koek, gebak, frisdrank en dergelijke zit suiker (sucrose). 

Hebben we suiker nodig?
Koolhydraten moeten minstens 55% van de totale energiebehoefte uitmaken.
Koolhydraten kunnen slechts beperkt in het lichaam worden opgeslagen. Er kan een kleine voorraad aangelegd worden in de vorm van glycogeen, met name in de spieren. Een tekort aan koolhydraten zal niet vaak voorkomen. Alleen bij een speciaal dieet of in andere bijzondere situaties kan een tekort ontstaan. In dat geval zal het lichaam een andere energiebron aanboren en daaruit koolhydraten aanmaken.